C Dili, yüksek seviyeli ve genel maksatlı bir programlama dili olarak Dennis Ritchie ve Brian Kernighan tarafından Bell Labs’da 1972 yılında geliştirilmiştir. C programlama dili adı neredeyse hiç bilinmeyen bir programlama dili olan B programlama dili tabanı kullanılarak geliştirilmiştir. C programlama dili sıklıkla Firmware ve taşınabilir uygulamalar geliştirmek için tercih edilir.
C Programlama dili, yüksek seviyeli ve genel maksatlı olarak kullanılan bir yazılım dilidir. Günümüzde dahi C, hala en sık tercih edilen programlama dillerinden biri olarak kullanılmaktadır. C programlama dili kullanılarak geliştirilen en önemli yazılım Unix işletim sistemi olmuştur. Aşağıdaki örnek kodu kullanarak C programlama dilinin en basit programı olan Hello World! çıktısını elde edebilirsiniz. (Eğer ücretsiz bir C programlama dili complier’a ihtiyacınız varsa GCC’yi tercih edebilirsiniz.
C programlama dili de tüm programlama dillerinde olduğu gibi öğrenilmesi vakit alan programlama dillerinden biridir. C programlama dilini öğrenmek için internet üzerinde yer alan kaynakları tercih edebileceğiniz gibi ayrıca eğitim setleri ve C programlama kitaplarını deneyebilirsiniz.
Programlamaya henüz yeni başlamış öğrenciler de basit kontrol yapıları , döngü örneklerinin dışına çıkamayarak yukarıda olduğu gibi küçük küçük problemleri tekrar tekrar çözerek C defterini kapatmak zorunda kalır. Somut bir şeyler yapmak isterken tıkanıp kalmadan C’yi kullanarak ortaya o kadar güzel projeler çıkartabiliriz ki…
Bildiğiniz üzere driverlar (Sürücüler) sistem üzerinde tam yetkiye sahip, ring 0 dediğimiz sistemin merkezinde çalışan sys uzantılı dosyalardır. C programlama dilini kullanarak driver yazabilirsiniz!
C dili satranç, zıplayan top, okçuluk vb. Gibi çeşitli grafik ve oyun uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılmıştır. Programlama dili olsun , taştan olsun diyenler için , C ile oyun yazmayı deneyin!
Çamaşır makinesi , bulaşık makinesi , hesap makinesi , makinesi , makinesi… C ile kolayabiliriz. Bu cihazların beynini c ile kodlayarak , yönetimini sağlayabiliriz.
Arduino gibi mikrodenetleyici kartlarını kullanarak hayal ettiğiniz donanımları kendiniz kodlayabilirsiniz!
Unix-Çekirdeği, Microsoft Windows programları , işletim sistemi uygulamaları ve Android işletim sisteminin büyük bir bölümünün C ile yazıldığını biliyor musunuz?
C# , Java , Limbo , JavaScript , Perl , UNIX’in C Kabuğu , PHP ve Python , değişken kapasitede C’yi kullanır: Örneğin Python’da C standart kütüphaneler oluşturmak için kullanılırken, C++, Perl ve PHP gibi diğerleri C temelli sözdizimi ve denetim yapıları kullanır.
C, algoritmaları ve veri yapılarını hızla uygular ve programlarda daha hızlı hesaplamaları kolaylaştırır. Bu, MATLAB ve Mathematica gibi daha yüksek derecelerde hesaplama gerektiren uygulamalarda C’yi kullanmayı sağlamıştır.